top of page

La valoració dels professionals

Els resultats qualitatius obtinguts a través dels qüestionaris orals realitzats als treballadors de diferents Equips d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica de Barcelona, s’inclouen en una taula al final de la pàgina. 

Francesc Rodríguez

Director i psicopedagog de l'EAP B-31 del districte d'Horta-Guinardó.

 

En Francesc utilitza el test quan denota algun conflicte intern relacionat amb la personalitat. Alguns cops l'utilitza per establir un vincle de confiança amb el nen o adolescent o utilitza només la part que l'interessa observar. 

 

Pensa que la prova s'ha de complementar amb altres relacionades amb la personalitat. El dibuix dóna la informació essencial segons la seva opinió, ja que pensa que les dades extretes del qüestionari oral poden ser malinterpretades segons qui sigui l'examinador. 

 

Pel que fa a la importància dels ítems, en Francesc valora que s'han de tenir en compte els ítems més prioritaris enlloc dels aspectes formals o altres detalls. Considera més significativa la grandària d’algunes parts o la separació i posició que hi ha entre els membres de la família. 

Isabel Pons

Psicopedagoga de l'EAP B-47 de l'Eixample

 

La Isabel comenta que és un test adequat per establir un primer contacte amb el nen que es vol avaluar. Pensa també que és particularment útil quan hi ha sospites de que l’alumne tingui algun problema emocional o familiar.

 

En altres institucions o en casos concrets es considera una tècnica rigurosa, però en el context de l'EAP no. De fet, tampoc no s'aplica actualment d'una manera tan exacta com John Buck, tenint en compte que no s'utilitza tampoc amb el mateix objectiu que ell ho feia. 

 

És un test que es podria triangular amb diferents proves, sempre depenent del que es vulgui observar. Si es vol valorar la capacitat cognitiva, es pot triangular amb un test d’intel·ligència o de maduresa com el Columbia o el Raven. En cas que vulguin analitzar-se trets emocionals de l’alumne, s’utilitzen el test STAI (qüestionari per l’ansietat) o el CDI (Inventari de Depressió Infantil)...

 

Pel que fa a l'èmfasi en els ítems, depèn del que es vulgui explorar. Si es vol estudiar quina és la percepció del nen de la realitat, s’observarà amb detall cada ítem que valori aquesta percepció.

 

 

 

Juan Carlos Barroso

Psicopedagog de l'EAP B-01 de Nou Barris

 

Explica que l'utilitza quan té sospita de malestar o patiment emocional. Pensa que en combinació amb altres proves, és una tècnica vàlida per conèixer la personalitat del nen. Pensa que ell el triangularia amb el test BASC.

 

En Juan Carlos dóna la mateixa importància als dibuixos i a l'entrevista personal, ja que en alguns casos li dóna més informació el dibuix i en altres l'entrevista.

 

En referència a la importància dels ítems, diu que depèn de la informació que dóna en una pregunta o en un altra. De vegades les respostes són convencionals i d’altres són reflex de la seva vivència emocional.

 

 

  • c-facebook

© 2015 by Carla L. Vera. Proudly created with Wix.com

bottom of page